Futudent: videon tallennus- ja jakopalvelu

Korkealaatuisten videoiden jako mullistaa hammaslääketieteen

Futudent

Novocam Medical Innovations Oy (Futudent) on hammaslääketieteen kuvantamiseen ja koulutusmenetelmien kehittämiseen erikoistunut yritys, joka on kehittänyt helpon tavan videoida ja jakaa hammaslääkärin tekemät toimenpiteet. Offbeat Solutions toteutti heille räätälöidyn tallennussovelluksen ja pilvipalvelun, jossa videoita voi jakaa ja kommentoida.

Futudent In Action

Futudent-ratkaisu pohjautuu hammaslääkärin otsalle asetettaviin suurennuslaseihin kiinnitettävään ultrakevyeen kameraan, joka tallentaa HD-tasoista videokuvaa toimenpiteestä. Hammaslääkäri voi itse kuvata potilaan suuta ilman, että kamera peittää lääkärin näkymää tai päinvastoin. Kuvausta kauko-ohjataan pakettiin kuuluvalla jalkakytkimellä, ja videonauhoitukseen voi myös tallentaa sanelua. Lopuksi video metatietoineen voidaan jakaa pilvipalvelun kautta. Tämä mahdollistaa mm. kotihoito-ohjeiden välittämisen potilaalle tai korkealaatuisten luentomateriaalien tekemisen.

Nauhoitussovelluksen ensiversio oli toteutettu opiskelijaprojektina. Palvelun tuotantokäyttöön saattamiseksi – ja videonjakopalvelun toteuttamiseksi – tarvittiin ammattimaisempaa kehitysosaamista.

Futudent Arkkitehtuuri

Projektin haastavuus juontuu sen teknologisesta monimuotoisuudesta: Tarvittavat tallennus- ja säätöominaisuudet (esim. automaattinen valkotasapainon säätö) edellyttivät syvällistä DirectShow-suodattimien ohjelmointia Windowsissa. Toisaalta pilvipäässä toteutettiin yksityiskohtaisia pääsynhallintaratkaisuja, videokäsittelyn työjonoratkaisuja sekä laiteriippumaton mediatoisto.

Offbeat Solutions oli Microsoftin hankkeeseen suosittelemista ohjelmistoyrityksistä ainoa, joka uskalsi ottaa haasteen vastaan.

Kaikki teknologiat eivät olleet Offbeatillekaan aluksi tuttuja, mutta tarvittavat palaset on otettu systemaattisesti haltuun. Kun koko teknologiapino rautaa ja sen ajureita lukuun ottamatta on yhden talon hallussa, tuotekehitys on nopeaa.

Aloita aina yksinkertaisesta

"Ellei Offbeat pyrkisi löytämään aina kustannustehokkainta ratkaisua, olisi tämä tuotekehityshanke mahdoton."

Lars Kåhre, toimitusjohtaja

Futudent Client

Kun projektia käynnistettiin, kenelläkään ei ollut valmista kuvausta siitä, miltä lopputuotoksen pitäisi näyttää. Parhaiden visioiden valikointi hyvien joukosta vaatii kokeilemista, ja se vaatii ketteryyttä. Jälkikäteen voidaan todeta, että useimmat palvelun osat toteutettiin ainakin kahteen kertaan, ja lopulta toimivimmaksi osoittautui se yksinkertaisin toteutus. Koska startup-hankkeissa raha on aina tiukassa, tarkoin harkittu minimalismi on myös elinehto kehitysvaiheen jatkumiselle.

Valitse pilvipalveluista parhaat palat

Kun palvelua lähdettiin alun perin toteuttamaan, oli itsestään selvää, että palvelut tullaan toteuttamaan pilvialustalle. Ensimmäisessä vaiheessa palvelu toteutettiin Amazon Web Servicesin EC2-alustalle, koska Windows Azure ei tarjonnut suorituskykyistä vaihtoehtoa videoiden käsittelyyn.

Kun Windows Azure Media Services –alusta julkaistiin, koko palvelu siirrettiin pyörimään Azure-alustalle. Siirtymä yksinkertaisti palvelun arkkitehtuuria, ja samalla käyttökustannukset laskivat kymmeniä prosentteja.

Kysy lisää!

Sami Poimala

Sami Poimala
konsultti, Offbeat Solutions
0400 618 443
sami@offbeat.fi

Lars Kåhre

Lars Kåhre
toimitusjohtaja, Novocam Medical Innovations Oy
0400 702 088
lars@futudent.com


www.futudent.com
Muita tuotoksiamme